Plaže u Zadru

Kolovare

10 minuta hodom

Južno od starog grada nalazi se 2 km obale na kojoj su smještene plaže, uvale te pokoji kafić. Najpoznatija je plaža Kolovare koja je prilagođena svim uzrastima. Plaža je šljunčana s pješčanim dijelovima, a uokolo je bogato mediteransko raslinje čija je hladovina idealno skrovište od jakog ljetnog sunca.

Borik

10 minuta autom

Na Boriku se nalaze pješčane i šljunčane plaže s borovom šumom unutar ograđenog kompleksa. Posjetiteljima su dostupne ležaljke, najam opreme za vodene sportove, igralište za odbojku, teniski tereni i beach barovi.

Diklo

15 minuta autom

Diklo je predgrađe Zadra, a proteže se duž uvala koje su dijelom šljunčane, a dijelom betonirane. Lijepo i čisto more čine ga jednim od najomiljenijih okupljališta u gradu.

Vitrenjak

10 minuta autom

Plaža je dio marine „Uskok“. Lijepo uređena plaža omiljeno je okupljalište lokalnih kupača. Na plaži se nalaze igralište za djecu i kafić te parking.

Puntamika

10 minuta autom

Na Puntamici se nalazi mala šljunčana plaža pokraj svjetionika. Na plaži se nalaze poznati beach bar te igralište za odbojku. U blizini se nalazi nekoliko poznatih restorana.

Stari grad, centar Zadra

Centar grada smješten je na poluotoku, unutar srednjovjekovnih gradskih zidina.

Iako mali površinom, grad ima veliku povijesnu baštinu čemu svjedoči velik broj sakralnih građevina ,povijesnih spomenika ali i suvremenih turističkih atrakcija.

FORUM

200 m

Rimski trg star 2000 godina još uvijek obnaša svoju funkciju gradskog trga. Trg je preuređen u novije vrijeme kada su izloženi ostaci rimske bazilike, hrama i taverni koje su se nalazile na tom prostoru.

Danas je na trgu smješten povijesni crkveni kompleks koji se sastoji od romaničke katedrale sv. Stošije s krstionicom i zvonik s čijeg se vrha pružaju prekrasni pogledi na grad.

RIVA

250 m

Riva odnosno šetnica uz more proteže se gotovo cijelom bočnom stranom poluotoka odakle se pružaju pogledi prema Zadarskom arhipelagu. S Rive možete promatrati i poznati zadarski zalazak sunca koji je američki redatelj Alfred Hitchcock prilikom svog posjeta Zadru nazvao „najljepšim na svijetu“.

Na Rivi se nalaze i dvije najpoznatije atrakcije u gradu, Pozdrav suncu i Morske orgulje.

MORSKE ORGULJE

500 m

Morske orgulje se nalaze pokraj Pozdrava suncu, a radi se o zvučnoj instalaciji sagrađenoj 2005. godine. Orgulje izgledaju kao kaskadne stepenice koje skrivaju unutrašnjost od 35 cijevi različitih dužina. U cijevi ulazi zrak potisnut različitim kretanjima mora te proizvodi različite zvukove.

CRKVA SV. DONATA

200 m

Crkva sv. Donata je simbol grada Zadra, a nalazi se na Forumu uz katedralu sv. Stošije. Crkva je sagrađena u 9. stoljeću, a njen specifičan kružni oblik čini ju jednom od najljepših crkvi tog vremena. Ima sjajne akustične osobine pa se često koristi za koncerte.

NARODNI TRG

200 m

Glavni gradski trg je od srednjeg vijeka mjesto gradskih slavlja, sajmova i prosvjeda. Na trgu se nalaze Gradska straža i Gradska loža, obje sagrađene u 16. stoljeću, a danas su dio Narodnog muzeja Zadar . Na trgu se nalazi i gradska vijećnica ali i crkva sv. Lovre iz 11. stoljeća.

POZDRAV SUNCU

500 m

Pozdrav suncu je okrugla instalacija koja se sastoji od fotonaponskih solarnih modula koje tijekom dana upijaju sunčevu energiju, a potom je pretvaraju u električnu. Pomoću te električne energije ploče počinju svjetliti i mijenjati boje kad padne mrak.

Muzeji u Zadru

Muzej Iluzija Zadar

300 m

Uđite u fascinantni svijet iluzija koje će vam poljuljati povjerenje u osjetila, ali vas pritom oduševiti; svijet koji će vas potpuno zbuniti, ali vas i štošta naučiti…

Muzej Antičkog stakla

300 m

Muzej je specijaliziran sa svojim postavom i predstavlja jedinstvenu zbirku od oko 2000 različitih staklenih predmeta iz doba antike, koji potječu od I. stoljeća pr. Kr do V. stoljeća p. Kr.

Arheološki muzej

100 m

Osnovan 1832. godine kao drugi najstariji muzej u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u ovom dijelu Europe. Kao državni muzej pokriva područje Zadarske županije s otocima Rabom i Pagom.

Narodni muzej

100 m

U sklopu Narodnog muzeja Zadar djeluje nekoliko odjela: Galerija umjetnina, Muzej grada Zadra, Prirodoslovni odjel i Etnološki odjel u Gradskoj straži.